Κλινική Διατροφή
H δυσλιπιδαιμία (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL), η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αναιμία, οι γαστρεντερικές διαταραχές (κοιλιοκάκη, Νόσος Crohn, δυσφαγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ευερέθιστο έντερο), τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι νεφρικές παθήσεις και ο καρκίνος είναι ιδιαίτερες καταστάσεις που απαιτούν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.
H δυσλιπιδαιμία είναι μία μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλές τιμές χοληστερόλης, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-Low Density Lipoprotein) και τριγλυκεριδίων ή/και χαμηλές τιμές λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL-High Density Lipoprotein) στο αίμα. Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση τροφίμων με υψηλά κορεσμένα και trans λιπαρά, την μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία, το κάπνισμα ή να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.
- Η υπερχοληστερολαιμία σχετίζεται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, αρτηριακές βλάβες και, τέλος, καρδιαγγειακά προβλήματα.
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν τις παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Η δυσλιπιδαιμία, η κεντρική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κακή ποιότητας διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
- H υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι όταν η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας είναι πολύ υψηλή (130/80 mmHg ή μεγαλύτερη). Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το άγχος, το κάπνισμα, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υπέρταση.
- O Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αφορά μία ομάδα ασθενειών που
επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος, τη γλυκόζη. Ο ΣΔ τύπου Ι και ο ΣΔ τύπου ΙΙ είναι δύο παθολογικές χρόνιες καταστάσεις στις οποίες το πάγκρεας αδυνατεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρά μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτή την ορμόνη. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πολυδιψία, πολυουρία, ακούσια απώλεια βάρους, κόπωση, ευερεθιστότητα και θολή όραση.
- Ο προδιαβήτης είναι μια αντιστρεπτή κατάσταση, στην οποία το σάκχαρο του αίματος σε καταστάσεις νηστείας είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό (100-125 mg/dL). Με την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μπορούν να επανέλθουν στα φυσιολογικά πλαίσια, και να αποφευχθεί ο διαβήτης.
- Ο διαβήτης κύησης, είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ορισμένες γυναίκες, χωρίς απαραίτητα προηγουμένως να έχουν εμφανιστεί αντίστοιχα συμπτώματα, και συνήθως υποχωρεί λίγο μετά τον τοκετό. Η διαχείριση του διαβήτη κύησης είναι σημαντική τόσο για την έκβαση της εγκυμοσύνης, όσο και για την υγεία του εμβρύου.
- Η αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση, στην οποία ο οργανισμός διαθέτει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από όσα χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του. Υπάρχουν πολλά είδη αναιμίας τα οποία μπορεί να είναι είτε κληρονομικά, είτε επίκτητα. Ανάλογα με το είδος της αναιμίας που εμφανίζει το κάθε άτομο, χρήζει και την αντίστοιχη εξατομικευμένη θεραπεία.
- Οι γαστρεντερικές διαταραχές (κοιλιοκάκη, Νόσος Crohn, δυσφαγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ευερέθιστο έντερο) αφορούν σε όλες τις παθήσεις που επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, τα αέρια και η καούρα, ενώ μπορεί να προκαλέσουν και δυσαπορροφήσεις θρεπτικών συστατικών. Η διατροφική εκπαίδευση του διαιτώμενου ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε φορά είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί η οποιαδήποτε δυσφορία και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
- Οι νεφρικές παθήσεις αφορούν σε καταστάσεις έκπτωσης νεφρικής λειτουργίας και μπορεί να είναι οξείας ή χρόνιας μορφής. Η διατροφική εκπαίδευση των νεφροπαθών είναι υψίστης σημασίας, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ποσότητα ενέργειας, πρωτεΐνης που προσλαμβάνεται καθώς και το κάλιο, το νάτριο και ο φώσφορος είναι μερικά από τα σημαντικότερα διατροφικά σημεία ενός νεφροπαθή.
- Οι διατροφικοί στόχοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου βασίζονται στον τύπο καρκίνου του ατόμου, το στάδιο καρκίνου και τυχόν άλλες συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης και θερμίδων είναι σημαντική για την επούλωση, την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την ύπαρξη αρκετής ενέργειας.