«Αλήθεια, γιατί να πάω σε έναν διαιτολόγο; Αφού ξέρω να τρώω. Ξέρω τι “κάνει” και τι “δεν κάνει”, και στην τελική, εάν θέλω να χάσω κιλά, θα κόψω το βραδινό, θα μειώσω και λίγο τις ποσότητες που τρώω… ίσως και να κόψω και το πρωινό τώρα που το σκέφτομαι, και θα τα καταφέρω μια χαρά». Πόσοι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τα παραπάνω; Ακόμη κι εγώ -δεν σας κρύβω- ως μαθήτρια είχα αυτές τις σκέψεις, μέχρι που έφτασε η ώρα να γνωρίσω την επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ανοίγοντας ένα λεξικό, θα δούμε πως “διαιτώμαι” σημαίνει, ακολουθώ μία συγκεκριμένη δίαιτα (δηλαδή ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, με έμφαση στη τροφή μου, στον ιματισμό και στην οίκηση, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη), τρέφομαι και ζω. Παρέχω στον οργανισμό μου, λοιπόν, τροφή προκειμένου να τον βοηθήσω να αναπτυχθεί, να είναι υγιής και να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τον θρέφω, και τον κρατώ στη ζωή. Τον θρέφω. Δεν του στερώ τροφή, δεν τον περιορίζω και δεν τον πιέζω. Τον θρέφω και τον οδηγώ στην ευημερία, στο “well being”, ή στη δική μας γλώσσα, στο “Ευ ζην”.
Θα επισκεφτώ έναν διαιτολόγο, όχι μόνο επειδή θέλω να χάσω βάρος, αλλά και επειδή θέλω να φτιάξω τη σχέση μου με το φαγητό, νιώθω κουρασμένος και χωρίς ενέργεια τελευταία, έχω παρατηρήσει περίεργα συμπτώματα στο γαστρεντερικό μου σύστημα, όπως καούρες, πρήξιμο, πόνο, φούσκωμα ή/και αέρια, θέλω να βελτιώσω την εικόνα του σώματός μου, ακολουθώ μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που δεν μου επιτρέπει να καταναλώνω κάποια φαγητά, ή έχω μία πάθηση που απαιτεί κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες. Και αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους που μου έρχονται στο μυαλό.
Ακριβώς επειδή η τροφή είναι η πιο βασική και καθημερινή μας ανάγκη, είναι και υψίστης σημασίας να δώσω και την προσοχή που της αρμόζει. Και η αλήθεια είναι πως συνήθως δεν το κάνουμε. Βάζουμε προτεραιότητα ένα σωρό άλλες καταστάσεις, και αφήνουμε το φαγητό τελευταίο και λίγο “ανοργάνωτο” ή “λίγο στην τύχη” ή “στο ό,τι υπάρχει μωρέ”, ή στο “θα φάω μόνο ότι θεωρώ πως μου αρέσει”.
- Εξατομίκευση
Με μία επίσκεψη στον διαιτολόγο, θα βάλεις τον εαυτό σου στο επίκεντρο και θα δομήσουμε τις διατροφικές σου συνήθειες με βάση τις ανάγκες σου, τις αισθητήριες γεύσεις σου και την καθημερινότητά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις και να γνωρίσεις το σώμα σου καλύτερα, αλλά και να έχεις ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στην κάθε ημέρα σου.
- Ενίσχυση της Ενέργειας και της Ευεξίας
Με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς θα δώσεις στον οργανισμό σου ό,τι πραγματικά έχει ανάγκη, και θα τον θρέψεις, βοηθώντας τον στις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και θα σε ευγνωμονείς, καθώς θα δεις πως θα βελτιωθεί και η διάθεσή σου, και τα επίπεδα ενέργειάς σου, και θα αισθάνεσαι μία ευεξία.
- Εκπαίδευση και Υποστήριξη
Αυτό που μου αρέσει να λέω πάντα, είναι πως η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο δεν είναι αγγαρεία και δεν είναι και μονόπλευρη. Υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ διαιτώμενου και διαιτολόγου, όπου θα εκπαιδευτείς, θα γνωρίσεις εσένα και θα προσπαθήσεις να βελτιώσεις τις συνήθειές σου, με τον όποιο στόχο έχεις θέσει. Και αυτό δεν γίνεται απλώς «ακολουθώντας ένα χαρτί διατροφής», αλλά με επικοινωνία, συζήτηση, διάθεση και υποστήριξη!
- Πρόληψη και διαχείριση χρόνιων παθήσεων
Οι χρόνιες ασθένειες ευθύνονται για την πλειονότητα των προβλημάτων υγείας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους πληθυσμούς, και πολλές από αυτές τις καταστάσεις ανταποκρίνονται καλά στις διατροφικές παρεμβάσεις. Οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων συνδέονται στενά με τον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα με τις διατροφικές επιλογές. Η ανοσοδιατροφή —η δυνατότητα ρύθμισης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος με παρεμβάσεις με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά— έχει επίσης αναδειχθεί ως κλινικά σημαντική έννοια, τονίζοντας τη σημασία των θρεπτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες A, C, E και D, το φολικό οξύ, ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, μαγγάνιο και σίδηρος στο μικροβίωμα του εντέρου.
- Απώλεια βάρους
Δεν το βάζω στην τύχη τελευταίο. Ως απόρροια όλων των παραπάνω, θα έρθει φυσικά και μία απώλεια βάρους, εάν το επιθυμώ. Δεν είναι ανάγκη να «πεινάσω για να χάσω». Μάλλον το αντίθετο θα έλεγε κανείς, καθώς, για να επέλθει μια απώλεια βάρους, θα πρέπει ο οργανισμός μου να μην στρεσάρεται και φτάνει στα άκρα. Όσο εγώ του μειώνω την ενέργεια που του δίνω με την τροφή, τόσο εκείνος θα μειώνει τις λειτουργίες του για να μπορεί να με κρατήσει στη ζωή.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις είναι θεμελιώδη συστατικά πολλών θεραπευτικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και την αποκατάσταση της βέλτιστης υγείας.
Η συνεργασία διαιτώμενου-διαιτολόγου είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή και τη βιωσιμότητα.
Και μην ξεχνάς, πρόκειται για κάτι που κάνεις για εσένα, με επίκεντρο εσένα. Γιατί εάν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, ποιος θα το κάνει για εσένα;